Καλώς Ήρθατε !

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Σχολείου Φουρνά Ευρυτανίας.

 

"Ο Φουρνάς των Αγράφων", ανήκει στον ευρύτερο ορεινό όγκο των Αγράφων. (Τ' Άγραφα αποτελούν το ορεινό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, την προέκταση της οροσειράς της Πίνδου προς το νότο. Η περιοχή είναι ορεινή, άγονη και δυσπρόσιτη, έχοντας πολλά ψηλά βουνά, πυκνά δάση και βαθιές χαράδρες. Περιλαμβάνουν το ΒΔ. τμήμα της Ευρυτανίας και ένα μέρος του Νομού Καρδίτσας.

 

 Οι ψηλότερες κορυφές των Αγράφων είναι βόρεια η Καράβα (2144μ.), νότια ο Άγιος Ηλίας (2132μ.) και στο κέντρο η Τσουρνάτα (2168μ.). Ο Αγραφιώτης ποταμός διασχίζει τα Άγραφα από το βορά προς το νότο και χύνεται στον Αχελώο). Στο ΒΑ. του Νομού Ευρυτανίας και βόρεια του Τυμφρηστού - Βελούχι εκτείνεται η ελατοσκεπής βουνοσειρά Σερμιτζέλη - Λιακομνήματα - Μπαρμπότα - Ζαχαράκη - Τάτση, με υψόμετρο 1.000 έως 1.600 μ.

 

 Στις δυτικές πλαγιές αυτής της βουνοσειράς (και ακριβέστερα στη δυτική πλαγιά του λόφου του Προφήτη Ηλία), είναι χτισμένη η Φουρνά σε υψόμετρο 850μ. Ανατολικά, βόρεια και νότια ορίζεται από τους χειμάρρους Αφωρεσμένα, Μαυρομύτη και Παληότουρνο, η συμβολή των οποίων κάτω από το Φουρνά σχηματίζει το Φουρνιώτη ποταμό, ο οποίος ρέοντας δυτικά χύνεται στο Μέγδοβα, παραπόταμο του Αχελώου ποταμού.

 

Στη λογική αυτής της τοποθεσίας της στηρίζει ο παλιός δάσκαλος Χαραλ. Χατζηθάνος και το όνομα Φουρνά ή Φουρνάς, σε γένος δηλ. αρσενικό όπως θέλει εκείνος. Υπήρχε, λέει, κάποτε, κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας ή και τη βυζαντινή εποχή, στο πέρασμα εκείνο όπου η θέση της κωμόπολης, ένα μονάχα κτίσμα, ένας φούρνος που έψηνε ψωμί εξυπηρετώντας τους ταξιδιώτες, που ακολουθούσαν το δρομολόγιο που αναφέραμε πιο πάνω. "Στου φουρνά" λοιπόν, ονομάστηκε αυτή η τοποθεσία κατά τον Χ.Θ. Έγινε: "στ' φουρνά" (με συγκοπή του ου από το άρθρο, όπως συνηθίζεται γλωσσικά, στην Ευρυτανία) κι έφθασε: "στη Φουρνά", δηλαδή σε κύριο όνομα, θηλυκού γένους, με ονομαστική, η Φουρνά όπως επικράτησε πλέον. Στη "Χάρτα" του Ρήγα Βελεστινλή αναφέρεται ως Φορνά.

 

 

Συνορεύει με τα χωριά Κλειστός και Βράχα, Έχει υψόμετρο 850 μέτρα και κλίμα μεσογειακό, ηπειρωτικού ορεινού τύπου. Η συνολική έκταση του δ. Φουρνάς είναι 47.000 στρέμματα, από τα οποία τα 37.000 αποτελούν δάσος από πανύψηλα έλατα, ορεινή πεύκη και δρυ. Είναι ένα από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη όποτε και αν βρεθεί κοντά του, χειμώνα ή καλοκαίρι. Ένας ολόκληρος εθνικός δασικός πλούτος, ο καλύτερος της Ευρυτανίας, που απλώνεται στις ωραιότατες βουνοπλαγιές μεταξύ Αγράφων και Τυμφρηστού.


 


Copyright © 2011 Δημοτικό Σχολείο Φουρνάς.
Σχεδίαση Ιστοσελίδων Αποστόλου Βιβή (ωρομίσθια Π.Ε. 20)


Δημοτικό Σχολείο Φουρνάς Ευρυτανίας -Τηλ:22370